Strona główna » Jakie garnki na indukcję wybrać?

Jakie garnki na indukcję wybrać?

od dev4
folia

Kuchenki indukcyjne przestały już być uważane za ekstrawagancką nowinkę techniczną. Teraz to jedne z najczęściej wybieranych płyt grzewczych. Nic dziwnego, że rośnie również zainteresowanie naczyniami przeznaczonymi do stosowania z takim rodzajem kuchenek. Jakie garnki wybrać na indukcję, żeby służyły bez problemu przez długi czas? Jakie właściwości powinny posiadać takie naczynia?

Garnki na indukcję  – najważniejsze właściwości

Kupując garnki na płytę indukcyjną, musimy upewnić się, że wybrany przez nas model został wyprodukowany z przeznaczeniem na taki rodzaj płyty grzewczej. Najprościej przekonać się o tym, sprawdzając oznaczenie na zewnętrznej stronie dna garnka. Jeśli znajduje się tam symbol spiralnej cewki indukcyjnej, oznacza to, że naczynia mogą być stosowane na wybranym rodzaju kuchenki.

Wybierając garnki na kuchenkę indukcyjną, należy zwrócić uwagę na kilka najważniejszych czynników:

  • Grubość dna – im grubsze dno garnka, tym lepiej. Najlepiej sprawdzą się naczynia z dwiema, a nawet trzema kutymi warstwami i aluminiowym rdzeniem, którego zadaniem jest lepsze przewodzenie ciepła;
  • Idealnie płaskie dno – to bardzo istotne, ponieważ w przypadku występowania jakikolwiek wypukłości czy zaokrągleń kuchenka może nie rozpoznać naczynia i nie grzać prawidłowo;
  • Wielkość dna – to istotne w przypadku płyt indukcyjnych o wyznaczonych polach grzewczych. W takim przypadku średnice naczynia powinny odpowiadać wielkościom pól.

Jakie garnki na indukcję wybrać – ceramiczne, stalowe a może teflonowe?

Decydując o tym, jakie garnki na indukcję wybrać, rozważyć należy nie tylko rodzaj dna czy wielkość naczyń, ale także materiał, z którego zostały wykonane. Dostępne są modele stalowe, będące jednocześnie najbardziej wszechstronnymi, jednak zazwyczaj zawierają niewielką domieszkę niklu. Niektóre osoby mogą nie móc z tego powodu z nich korzystać. Poza tym, nie wszystkim odpowiada stalowa powierzchnia garnków i ich dość surowy, industrialny design.

Naczynia ceramiczne powlekane są powłoką, która nie wchodzi w żadne reakcje z przygotowywanymi potrawami, co stanowi ich niewątpliwą zaletę. Poza tym, tego typu modele mogą być często stosowane również w piekarnikach, a ich design jest wyjątkowo atrakcyjny.

Naczynia emaliowane to najczęściej w rzeczywistości garnki stalowe, powlekane warstwą emalii. Emalia taka jest całkowicie bezpieczna w kontakcie z żywnością, a pokryte nią naczynia mają bardzo atrakcyjne wzornictwo. Występują w wielu formach, wzorach i kolorach.

Poza tym, można się zdecydować również na naczynia teflonowe, żeliwne lub z grubego, kutego aluminium… Każdy z tych materiałów posiada specyficzne właściwości i zalety, a wiele zależy od osobistych preferencji użytkownika. W przypadku naczyń pokrywanych specjalnymi powłokami nieprzywierającymi lub emalią ważne jest dbanie o ich trwałość. Aby nie zarysować powierzchni ochronnych, warto używać akcesoriów silikonowych lub drewnianych. Dobrze jest również przechowywać takie naczynia osobno, a nie powstawiane jedne w drugie. Jeśli dysponujemy zbyt małą powierzchnią na składowanie garnków w taki sposób, przed ustawianiem mniejszych w większych można zastosować ochronne przekładki, na przykład z filcu.

Garnki marki Berlinger Haus – świetny wybór na indukcję

Zastanawiając się nad tym, jakie dobre garnki na indukcję wybrać, warto rozważyć produkty firmy Berlinger Haus. Wyróżnia je nie tylko eleganciki design oraz wyjątkowa funkcjonalność, ale również łatwość w utrzymaniu w czystości. Producent oferuje między innymi naczynia z kutego aluminium w czarnym lub eleganckim czerwonym kolorze.

Dzięki zastosowanej technologii Turbo Induction naczynia bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala oszczędzać energię. Do ich dodatkowych zalet należą również ergonomiczne, miękkie uchwyty. Nie bez znaczenia jest fakt, że garnki te są przyjazne dla środowiska, nie zawierają bowiem w składzie kadmu ani ołowiu.

Do wyboru dostępne są zarówno garnki pojedyncze marki Berlinger Haus, jak i całe zestawy składające się z naczyń o różnych średnicach, patelni, pokrywek oraz akcesoriów.

0 Komentarz

Podobne