Strona główna » Młynki do kawy – ich rodzaje i krótka charakterystyka

Młynki do kawy – ich rodzaje i krótka charakterystyka

od dev4
Młynek do kawy

Kawa to napój, który uwielbiany jest przez niemal wszystkich. Aby była ona naprawdę smaczna i aromatyczna, najlepiej zakupić ją w ziarnach i zmielić samodzielnie w domu (najlepiej dopiero przed jej parzeniem). Do takich działań niezbędny jest odpowiedni młynek. Z czego można obecnie wybierać?

Ręczne młynki do kawy

Są one najbardziej tradycyjne, a mielenie odbywa się tu przez kręcenie korbą, które nie wymaga jednak dużego nakładu siły i jest bardzo łatwe. Młynki ręczne mogą być wykonane z:
drewna – wyglądają one bardzo naturalnie i wybierane są ze względu na swoją estetykę, która potrafi wpasować się zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny wystrój kuchni;
tworzyw sztucznych – te młynki ręczne są trwałe, łatwe do utrzymania w czystości, bardzo poręczne i lekkie, zazwyczaj wyposażone są w ceramiczny mechanizm mielący, który pozwala na wygodne i dokładne rozdrabianie ziaren;
stali nierdzewnej – są bardzo wytrzymałe (służą latami), ale też niezwykle higieniczne;
ceramiki – młynki wykonane ze szkła są proste i bardzo eleganckie, są również higieniczne i łatwe w czyszczeniu, doskonale wpisują się wystrój każdej kuchni.

Niektóre ręczne młynki do kawy posiadają regulację mielenia, co pozwala na kontrolę całego procesu. Warto tutaj zaznaczyć, że w warunkach domowych młynek ręczny sprawdzi się idealnie. Rzadko kiedy w gospodarstwach rodzinnych występuje bowiem potrzeba mielenia większych ilości kawy. Jest to dobre rozwiązanie tym bardziej dlatego, że ręczne mielenie umożliwia zachowanie niepowtarzalnego aromatu kawy, a sam zakup młynka nie jest zbyt kosztowny (zakładając, że będzie on służył latami). Inną opcją są zaś młynki automatyczne, które są szczególnie przydatne w restauracjach i kawiarniach, choć wybierane są i do domu prywatnych (szczególnie takich, gdzie na co dzień przygotowuje się naprawdę są ilości naparu ze świeżo mielonych ziaren).

Młynki do kawy: żarnowe czy ostrzowe?

Młynki dzieli się nie tylko ze względu na materiał wykonania czy metodę mielenia, ale także na to, czy posiadają one ostrza czy żarna. Młynki ostrzowe są tańsze, ale bardzo często odznaczają się gorszą pracą. Dlaczego? Ostrza rozcinają ziarna kawy na nierówne kawałki, a do tego tworzą dużą ilość pyłu kawowego. Co więcej, w czasie pracy ostrzy kawa jest mocno podgrzewana i ulatnia się z niej wtedy aromat, a więc efekt nie jest zbyt zadowalający. Natomiast młynki żarnowe zrobione są z mocnych i trwałych materiałów, które ścierają (a nie tną) ziarna, a ponadto zawierają regulację stopnia ich zmielenia. W czasie ich pracy kawa nie jest podgrzewana (nie traci aromatu) i nie wytwarza się zbyt duża ilość pyłu kawowego. Wydaje się więc, że lepszym wyborem jest właśnie młynek żarnowy. Niezależnie od dokonanego wyboru rodzaju młynka, można mieć pewność, że będzie to narzędzie przydatne w domu każdego kawosza. Pozwoli bowiem na przygotowanie naprawdę aromatycznego i pysznego naparu – z ziaren, które zmielone zostały bezpośrednio przed przygotowaniem napoju i zachwycają swoim smakiem.

0 Komentarz

Podobne

Zostaw komentarz